Az Év Fővárosi Civil Szervezete díj

Az Év Fővárosi Civil Szervezete: Utcajogász Egyesület

2023. február 1. – 2024. február 1.

2022-ben a Fővárosi Önkormányzat megalapította “Az Év Fővárosi Civil Szervezete” díjat. Minden évben a budapestiek szavazhatják meg, hogy az adott évben pályázók közül melyik civil szervezet járult leginkább hozzá tevékenységével Budapest fejlődéséhez, élhetőségéhez, és az itt élők jólétéhez.

“Az Év Fővárosi Civil Szervezete” díj 2022-es nyertese

Utcajogász Egyesület

A 2022. december 1. és 31. között lebonyolított lakossági szavazáson az Utcajogász Egyesület kapta a legtöbb voksot. Az eredményre tekintettel Karácsony Gergely főpolgármester 2023. január 6-án döntött arról, hogy 2023. február 1-je és 2024. február 1-je között az Utcajogász Egyesület viselheti Az Év Fővárosi Civil Szervezete címet.

Az Utcajogász Egyesület önkéntes jogászai ingyenes jogi segítséget nyújtanak a szegénységben élő, hajléktalan vagy bizonytalan lakhatású emberek számára már 12 éve. A személyes ügyfélfogadás elérhető minden pénteken 15 és 17 óra között a Blaha Lujza téren (a felújítás alatt a Rákóczi téren), valamint e-mailben és telefonon.

Dr. Kiss Natália, az Utcajogász Egyesület társelnökének a díj átvételekor elmondott beszédéből:

„Örülünk ennek a díjnak, mert azt jelenti, hogy nem csak mi gondoljuk azt Budapesten, hogy ez a rendszer igazságtalan és tarthatatlan. Mert ez azt jelenti, hogy van empátia és van szolidaritás. Mert 12 éve dolgozunk a hajléktalan emberek valós jogegyenlőségéért, és egy ilyen elismerés sok erőt ad a további munkához.

És örülünk ennek a díjnak azért is, mert megmutatja, hogy mennyiféle ügyet szolgálunk civilként állhatatos munkával, szívvel-lélekkel. Legyen szó rászorulóknak nyújtott jogi segítségről, fogyatékkal élő vagy hátrányos helyzetű felnőttekről és gyermekekről, környezetvédelemről vagy biciklisták érdekeinek képviseletéről.

Mi, civil szervezetek együtt dolgozunk azért, hogy a körülöttünk lévő világot egy kicsit jobb hellyé változtassuk. Bármilyen kilátástalannak is tűnik néha a helyzetünk, soha nem szabad szem elől tévesztenünk, hogy a munka, amit végzünk, jelentős, hogy szükség van ránk.”

Karácsony Gergely főpolgármester:

„A civil szervezetek munkája elengedhetetlen. Ők azok, akik amellett, hogy lényegi ügyeket képviselnek, hozzájárulnak a közösségek fenntartásához, információt közvetítenek felénk, döntéshozók felé, és önkéntesen dolgoznak, idejüket és tudásukat áldozzák a közösségekre. Budapesten fontosnak tartjuk, hogy ezeknek a csoportoknak ne a megbélyegzés legyen a napi tapasztalata, amely sajnos Magyarországon oly jellemző, hanem büszkén képviseljék az általuk felkarolt ügyet. Ezért hoztuk létre az „Az Év Fővárosi Civil Szervezete” díjat. Elismerésül mindazért, amit a városért tesznek.” (Forrás)

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes:

„Nagy öröm a számomra, hogy a díjat egy olyan szervezet, az Utcajogász Egyesület számára adhattuk át, amelynek tagjai azt a hálót szövik, és ott próbálják megtartani és megsegíteni a honfitársainkat, ahol az állam képességei sokszor már valóban véget érnek. És e szervezet különlegessége is épp ebben rejlik: hiszen munkájuk, feladatuk, hogy úgy segítsék hajléktalan honfitársainkat, hogy ők újra képesek legyenek méltósággal érvényesíteni jogaikat, érdekeiket a hatalommal, az állammal szemben. Különleges híd szerep ez, amelynek szimbolikus ereje vetekszik annak a munkának a valóban hiánypótló voltával, amelyet ellát.” (Forrás)


A következő szervezetekre lehetett még szavazatot leadni 2022. december 1. és 31. között:

KIKRE LEHET SZAVAZNI?

A díjra pályázati úton jelentkezhet bármely, legalább egy éve működő budapesti civil szervezet. A beérkezett pályázatokat a Budapesti Civil Adatbázisban regisztrált, és az adott évben nem pályázó szervezetek rangsorolhatták, majd az ő véleményüket figyelembe véve bocsátja a főpolgármester legalább harminc napra online szavazásra a legjobb 10-et.

KIK SZAVAZHATNAK?

A legalább harminc napos online lakossági szavazáson minden 14 évesnél idősebb Budapesten élő, tanuló vagy dolgozó személy leadhat 1 db szavazatot az általa választott civil szervezetre. A legtöbb voksot kapott szervezet nyeri el “Az Év Fővárosi Civil Szervezete” díjat.

MI JÁR A DÍJJAL?

A győztes civil szervezet tevékenységének jelképes elismeréseként 1 millió forint pénzjutalom és a Városháza szimbolikus kulcsa jár. Emellett a nyertes egy éven keresztül (2023. február 1. és 2024. február 1. között) használhatja saját kommunikációs anyagaiban és sajtó- és médiamegjelenéseiben a címet.

HOGYAN LEHET PÁLYÁZNI?

Ha civil szervezet képviselőjeként szeretne külön értesülni Az Év Fővárosi Civil Szervezete cím következő pályázati kiírásáról, vagy részt venne a benyújtott pályázatok elbírálásában, akkor ide kattintva regisztráljon a Budapesti Civil Adatbázisba a jelentkezési űrlap kitöltésével.